Friday, April 22, 2011

SAKIT...

ASSALAMUALAIKUM...


Dalam waktu yg singkat ni rasenye sempat nak wat 1 entry baru...Entry ente kali ni ttg SAKIT...Tetiba je terpanggil rase nk tulis ttg sakit..Sebelum tu utk En.Faiz sekadaruntukberkongsi.blogspot.com bersabarlah bila menghadapi ujian tu sebab setiap kesusahan pasti ada kesenangan...Sabar yeee...
Cakap mmg senangkn tapi bila kena kat batang hidung sendiri baru tahu...haaa..mmg dah kena pon...Sejak 2 menjak ni makin menjadi2 sakit aku...Sakit yg tak tahu mane puncanye tiba2 je sakit..So, disebabkan nak tahu sakit ape aku google la...ermmmm...dek kerana sakit aku ni berkaitan dgn sendi maka nama saintifiknye bila dah digoogle dapatlah nama " Arthritis"....

Ni adalah symtom2 pesakit arthritis:


Sakit sendi  (lengan, pergelangan tangan, jari-jari, pergelangan kaki, lutut, pinggul 
dan bahagian bawah tulang belakang terutama semasa dan selepas aktiviti.  
Bengkak di bahagian sendi dan dalam  OA(Osteoarthritis) terdapat bengkak yang tegang di 
persekitaran sendi.  
Kekerasan sendi.  
Sakit di sekitar sendi.  
Deformiti.  
Krepitus semasa pergerakan (dalam OA).  
Otot mengecil (Otot peha bagi arthritis sendi lutut).  
Pergerakan sendi dan fungsi adalah terhad serta kurang upaya.  

  •  sukar melakukan tugasan tertentu.  
  • sakit bertambah teruk apabila pergerakan berlebihan.  



Ni adalah keadaan pesakit arthritis yg teruk...Nauzubillah.mohon dijauhkan...

Point 1 dan 4 tu mmg kena sgt la dgn aku...Astaghfirullahala'zim Allah je yg tahu kalau sakit tu datang...Buat keje pon tak jadi...Ade sakali tu dah tahan sgt sakit aku amik botol air ketuk kat sendi2 yg sakit tu tapi tak berkesan rasa nak ketuk ngn tukul je.....
Ermmm...bersabar je yg aku mampu buat setakat ini...Ni semua dugaan kan....Semoga sakit ni tak melarat...

p/s: kalau ade information ttg penyakit ni share via comment form...terima kasih ye...:)

7 comments:

faiz said...

masuk gak dlm entry ni...thanks..semoga dijauhkan penyakit arthritis ni sebab rasenye penyakit ni teruk gak..

Anonymous said...

aku bru je trbca ttg pnyakit ni,then ade kuar dlm selamat pg malaysia hr rabu kalu xsilap... mmg sintom2nye cm tu la... so my sis better g jmp dok la yerkk... mintk ubt ape yg ptut.....

cekodok jagung said...

ko bawak la aku g jumpe doktor..atoyai...

Ariel Pocong said...

Akak jgn mudah klh dgn sakit ni k???
kalaw skit mcm 2 kite pn slalu kne..tp jgn mnje kn sgt skit 2....
Nty mkin melarat...Kalaw ad pape yg nk kite tlg ckp k???

adan said...

semoga dijauhkan dari penyakit seperti ini.. klu dah ada simptom2 tu.. cepat2 la g jumpa doktor..

salam kenal.. ^_^

AwieKashi said...

byk2 doa la yerk~

cekodok jagung said...

adan>> salam perkenalan...tq ye...
awie>> ha mmg kena berdoa pon..tlg doakan jugak eh..kalau ramai lg afdal...
aril>> ha tq aril...